Japaninpystykorva rotuna
Japaninpystykorva on ihanteellisesti luonteeltaan aktiivinen, valpas ja seurallinen - se kiintyy yleensä vahvasti omaan perheeseensä ja on mielellään mukana kaikissa ihmisten askareissa. Japsit eivät kuitenkaan välttämättä ole erityisen kiinnostuneita vieraista ihmisistä ja koirista. Arka japsin ei kuulu olla, mutta alkuun pidättyväinen suhtautuminen vieraisiin on melko tyypillistäkin. Alkuperältään japaninpystykorva on ilmoittava vahtikoira eli japsin vahtimaan kotiin harvoin tullaan ilman kuuluvaa ilmoitusta kotiväelle. Äänenkäytössä on hyvin paljon yksilöllisiä eroja: Toiset japsit ovat puheliaampia ja kommunikoivat muutenkin erilaisin äänin arjessa, toiset taas ovat luonnostaan hieman hiljaisempia.
Ulkomuodoltaan japaninpystykorvan yleisilmeen tulisi olla valpas, jalo ja sopusuhtainen. Valkoinen, runsas turkki luo koiralle kauniin siluetin. Pystyt korvat ja ylhäällä kannettu häntä korostavat valpasta ilmettä. Itse pidän ulkoisesti erityisesti japsin jalosta ja ilmeikkäästä päästä sekä sen liioittelemattomasta rakenteesta näyttävän turkin alla. Säkäkorkeus tulisi rotumääritelmän mukaan asettua 30-38cm välille.
Japaninpystykorva on aktiivinen seurakoira, joka tarvitsee pienehköstä koostaan huolimatta riittävästi liikuntaa ja virikkeitä. Japsit ovat mielestäni yleisesti ottaen nopeita oppimaan ja lukevat yleensä hyvin ihmisen eleitä ja mielentiloja, juurikin rodunomaisen tarkkaavaisuutensa ansiosta. Japsin kanssa voi hyvin harrastaa monenlaisia koiraharrastuslajeja, suosituimpia rodun parissa lienevät rally-toko, agility ja näyttelyt. Japsi on kestävä koira ja oma laumani jaksaa hyvin kulkea mukana esimerkiksi vaelluksilla, kun peruskunnosta arjessa huolehditaan muutenkin.
Japaninpystykorvan kaunis, kaksikerroksinen turkki vaatii hoitoa: säännöllistä harjaamista sekä pesun ja huolellisen kuivauksen aina tarpeen mukaan. Huopunut ja hengittämätön tai likainen turkki on koiran hyvinvointiin vaikuttava tekijä, aiheuttaen pahimmillaan iho-ongelmia ja kipua takkuisen turkin kiristäessä ja ärsyttäessä ihoa. Pentu onkin tärkeää totuttaa turkinhoitoon pienestä pitäen.
Terveys
Suosittelen kaikkia rodusta kiinnostuneita tutustumaan huolella myös sivun lopussa listaamiini lähteisiin ja linkkilistaan.
Luustoterveys
Muiden pienten rotujen tapaan myös japseilla patellaluksaatio (polvilumpion sijoiltaanmeno) on yksi tyypillisistä perinnöllisistä luustoon liittyvistä ongelmista, mutta tällä hetkellä polvitilanne on virallisesti tutkittujen koirien valossa japseilla kuitenkin melko hyvä. Polvitulos arvioidaan asteikolla 0-4, joista 0 = terve, luksoimaton polvilumpio.
Lonkkaniveldysplasian aste tutkituilla japseilla vaihtelee pääasiassa välillä A-C (asteikolla A-E, joista A-B terve, C-lonkkainen suositellaan yhdistettäväksi vain tervelonkkaiseen yksilöön). Kuvausmäärät ovat kuitenkin toistaiseksi niin vähäisiä, että laajemmin todellinen tilanne on nähtävissä vasta tutkimusten yleistyessä. Kyynäriä tutkitaan suunnilleen saman verran kuin lonkkia ja suurin osa tutkituista japseista on ollut tähän mennessä kyynäriltään terveitä (asteikko 0-3, 0 = terve). Selkäkuvantamisen määrät ovat nekin vielä vähäisiä, mutta jonkin verran erilaisia välimuotoisia nikamia on löytynyt kuvatuilta koirilta. Luustosairauksista oireilevien koirien määrästä ei ole rodussamme kattavaa tilastotietoa tällä hetkellä.
Kuvantamistutkimukset eivät ole rodussamme vielä kovin yleisiä, mutta ne antavat omistajalle ja kasvattajille erinomaista lisätietoa koiran luustoterveydestä ja mahdollisuuden jossain määrin myös ennaltaehkäistä vakavampien vaivojen kehittymistä koiralle, minkä vuoksi toivon kasvattieni omistajien sitoutuvan tutkituttamaan koiransa.
Omat jalostuskoirani tutkin laajasti: Koirani tutkitaan polvien, silmien, sydämen sekä luuston osalta. Silmien, polvien ja sydänkuunteluiden osalta pidän tärkeänä myös päivittää tutkimustuloksia myöhemmällä iällä, sillä moni näihin liittyvä sairaus voi edetä tai tulla esiin vasta iän myötä.
Muut sairaudet
Silmäpeilauksissa on tehty joitakin silmäsairauslöydöksiä ja rotuyhdistys pyrkiikin tällä hetkellä kartoittamaan silmäterveyden tilannetta laajemmin kannustamalla myös vanhempia koiria silmätutkimuksiin. Lisäksi japseilla esiintyy vasta vanhemmalla iällä puhkeavaa etenevää verkkokalvon surkastumaa (PRA), jonka esiintyvyyttä ja geenitestausmahdollisuuksia rodussamme kartoitetaan parhaillaan.
Diagnosoituja epilepsiakoiria on yhdistyksen jalostustoimikunnalla tiedossa kymmenkunta ja muita perinnölliseksi epäiltyjä sairauksia on tullut ilmi satunnaisesti. Allergiaa tai atopiaa sairastaviksi on ilmoitettu joitakin koiria.
Rotuyhdistys ei kuitenkaan välttämättä saa tietoonsa kaikkia oireilevia koiria ja osalla koirista ei tarkempaa diagnosointia koskaan tehdä, joten nämä tiedot ovat vain suuntaa antavia. Suosittelenkin jokaista rodusta kiinnostunutta tutustumaan japaninpystykorvien jalostuksen tavoiteohjelmaan, jossa terveys- ja luonneasioita on avattu kattavasti käytettävissä olevien tilastojen ja terveyskyselyjen pohjalta.
Seuraan itse rodun terveystilannetta ja sen kehittymistä aktiivisesti. Pyrin myös selvittämään omien jalostuskoirieni terveystaustaa mahdollisimman pitkälle ja toivon omien kasvattieni omistajien myös kertovan koiransa mahdollisista terveyshaasteista minulle avoimesti, jotta tiedot ovat hyödynnettävissä tulevia jalostusvalintoja tehtäessä.

Lisätietoa
Tietoa rodun jalostuksesta ja terveydestä:
- Suomen Japaninpystykorvayhdistys ry
- Japaninpystykorvien jalostuksen tavoiteohjelma
- Japaninpystykorvan rotumääritelmä
- Tietoa perinnöllisistä sairauksista (skl.fi)
- Tietoa virallisista terveystutkimuksista (skl.fi)
Apua sopivan kasvattajan ja rodun valintaan:
- Hankikoira.fi
- KoiraNet-jalostustietojärjestelmä
- Pikaopas jalostustietojärjestelmän käyttöön (Zein's Dogs Facebook-julkaisu)